Włączenie do diety agaru-agaru zapewnia nam zalecane dzienne spożycie błonnika, które wynosi 30 gramów. Agar-agar nie zawiera cukrów ani tłuszczów, a jego kaloryczność wynosi zero. Ponieważ nie zawiera cukrów ani glutenu, jest odpowiedni dla osób z cukrzycą i celiakią.
Unikaj zwiększania ilości tłuszczu, ponieważ nie dostarcza on organizmowi żadnych kalorii i ma dużą moc sycące; zaparcia, ponieważ reguluje pasaż jelitowy i regeneruje, jednocześnie zmiękczając ściany jelit; cholesterol i cukrzyca, ponieważ zmniejsza wchłanianie cholesterolu, tłuszczu i cukru w organizmie.
Po ugotowaniu agar-agar tworzy żel o miękkiej konsystencji, który nie stwarza problemów z żuciem ani połykaniem. Z tego powodu jest idealny dla osób starszych. Ponadto dzięki zdolności wychwytywania i utrzymywania płynów spożywanych w diecie zapobiega odwodnieniu.
Jak używać:
- Aby przygotować żelatynę, proszek rozcieńcza się w zimnym płynie i gotuje przez 5 min. Ilość pudru będzie zależeć od pożądanej konsystencji.
- Do galaretki owocowej można użyć soku jabłkowego, a po 5 minutach gotowania można go wlać do foremki z posiekanymi świeżymi owocami. Podaje się go na zimno.
- Może być również stosowany jako zagęszczacz w sosach i kremach, wcześniej rozcieńczając go na zimno, aby uniknąć grudek.