Kuzu jest rozwiniętym korzeniem Pueraria Thumbergiana lub Pueraria Hirsuta Matsum. Sposób przygotowania obecnego kuzu pozostał prawie niezmieniony od wieków. Jakość MIMASA Bardzo ważne jest zapewnienie jakości i czystości kuzu w porównaniu z nowoczesnymi imitacjami mąk maranta, batatów, kukurydzy itp., które są tańsze, ale nie dają efektów oryginalnego produktu. Z kolei ekologiczne kuzu od MIMASA daje pełną gwarancję, bez jakichkolwiek mieszanek, dzięki czemu jego efekty są zapewnione. Zdrowe zastosowania Odwar z kuzu jest tradycyjnie używany do pobudzania pocenia się i łagodzenia gorączki w przypadku przeziębienia lub grypy. Dzieci mają naturę yang, więc neutralny charakter kuzu jest bardzo odpowiedni. Relaksująca moc W Japonii kuzu jest również stosowany jako środek zwiotczający mięśnie i pobudzający krążenie krwi, łagodzący napięcie mięśniowe. Ponieważ ta przyprawa zawiera również izoflawonoidy, pomaga w problemach związanych z mózgowymi naczyniami krwionośnymi, takich jak ból głowy, dzwonienie w uszach, zmęczenie oczu, podrażnienie, bezsenność itp. Ponadto jego spożywanie sprzyja stabilizacji wegetatywnego układu nerwowego. Kuzu jest również skuteczny w zmniejszaniu drgawek i skurczów u dzieci oraz sztywności u osób starszych, ponieważ rozluźnia przywspółczulny układ nerwowy. Jak przygotować Organiczne kuzu MIMASY przygotowuje się przez rozcieńczenie dwóch łyżeczek w szklance zimnej wody, a następnie gotowanie przez około pięć minut, aż nabierze konsystencji podobnej do galaretki, bezbarwnej lub różowej i prawie przezroczystej. Ubrana jest w organiczne tamari z MIMASY lub organiczne tamari-shoyu z MIMASY. W przetworach kulinarnych stosowany jako naturalny zagęszczacz ze względu na swój bezsmakowy smak. Dzięki temu można go również rozcieńczyć w zimnej wodzie i dodać w ostatnich minutach gotowania zup, warzyw, gulaszu, warzywnych tart czy ciast (rozprowadzając go na jego powierzchni przed wyjściem do piekarnika). Organiczne kuzu firmy MIMASA służy również jako sos do sałatek lub między innymi do gotowania ryb. Jego neutralny smak doskonale łączy się z każdą słodką lub słoną żywnością, a dzięki swojej czystości jest lekkostrawny. Do preparatu możemy dodać umeboshi z MIMASY, a także zagotować, gdy chcemy pobudzić wątrobę i pomóc w regulacji zaparć.