Nasza witamina B-12 powstaje w procesie fermentacji, bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Surowiec pochodzi z kilku krajów, najczęściej europejskich. Jest odpowiedni zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Witamina B12 jest substancją złożoną, której centralnym elementem jest minerał kobalt.
Witaminę tę po raz pierwszy wyizolowano z wątroby w 1948 roku. Jest ona niezbędna do syntezy DNA i prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Jednak w przypadku achlorhydrii (brak kwasu solnego w żołądku) może uniemożliwić ekstrakcję tej witaminy z pożywienia.
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso. Z tego powodu specjaliści w dziedzinie zdrowia często zalecają go wegetarianom i weganom.
Odgrywa zasadniczą rolę w szybkiej regeneracji szpiku kostnego i erytrocytów. Witamina B12, żelazo i kwas foliowy, wszystkie określane jako czynniki hematynowe, są niezbędne do prawidłowego tworzenia komórek krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego.
Podobnie jak większość witamin z grupy B, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz procesów uwalniania energii z pożywienia.
Jest niezbędny do wytwarzania osłonki mielinowej oraz prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Wspomaga również prawidłowe funkcje psychologiczne.
Te małe, łatwe do połknięcia tabletki dostarczają 1000 mikrogramów witaminy B12. Są produkowane w Wielkiej Brytanii, zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.