Zastosowanie karczocha w ziołolecznictwie zostało po raz pierwszy opisane w IV wieku p.n.e. Istnieją dowody na jego wykorzystanie już od czasów cywilizacji egipskiej w celach żywieniowych i leczniczych. Roślina ta należy do rodziny astrowatych, do której zalicza się także ostropest plamisty. Roślina ta, znana również jako karczoch zwyczajny, wytwarza duże fioletowe i zielone kwiaty i różni się od topinamburu, jadalnego warzywa korzeniowego. Tradycyjnie ekstrakt z karczocha był stosowany w celu łagodzenia dyskomfortu, jaki niektórzy ludzie odczuwają po posiłkach. To liście karczocha zawierają aktywne składniki, z których najważniejszą jest cynaryna i flawonoidy karczocha, w tym luteolina, to silne przeciwutleniacze, które reprezentują główne zalety karczochów. Ekstrakt z karczocha standaryzowany na 5% cynaryny, co dostarcza odpowiednią ilość 16 mg cynaryny w jednej tabletce. Sposób użycia: 1 do 2 tabletek podczas posiłku. Alternatywnie, 2 tabletki można zażyć przed tłustym posiłkiem, aby ułatwić trawienie. Nie przekraczać wyraźnie zalecanej dawki dziennej. Z jednego kontenera masz: maksymalnie 180 dni.