Zastosowanie karczocha w ziołolecznictwie zostało opisane po raz pierwszy w IV wieku p.n.e. Istnieją dowody na jego zastosowanie od czasów cywilizacji egipskiej w celach żywieniowych i terapeutycznych. Roślina ta należy do rodziny astrowatych, do której należy również ostropest plamisty. Roślina ta, znana również jako karczoch kulisty, wytwarza duże fioletowe i zielone kwiaty i różni się od karczocha jerozolimskiego, jadalnego warzywa korzeniowego. Tradycyjnie ekstrakt z karczocha był stosowany w celu złagodzenia dyskomfortu odczuwanego przez niektóre osoby po posiłkach. To liście karczochów zawierają aktywne składniki, z których najważniejszym jest cynaryna Cynaryna i flawonoidy karczochów, w tym luteolina, są silnymi przeciwutleniaczami, które reprezentują główne zalety karczochów. Ekstrakt z karczocha standaryzowany na 5% cynaryny, co zapewnia odpowiednią ilość 16 mg cynaryny w jednej tabletce. Sposób użycia: Przyjmować 1 do 2 tabletek podczas posiłku. Alternatywnie, 2 tabletki można przyjąć przed tłustym posiłkiem, aby ułatwić trawienie. Nie przekraczać wyraźnie zalecanej dziennej dawki. Z kontenerem masz na: 180 dni max.