Kwercetynę odkrył J. Rigaud w 1854 roku. Jest to naturalny, rozpuszczalny w wodzie pigment występujący w produktach roślinnych. Jest to najpowszechniej występujący flawonoid w diecie człowieka, wyróżniający się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Wiele roślin, niezależnie od tego, czy są uznawane za lecznicze, czy nie, zawdzięcza swoje właściwości dużej ilości kwercetyny. Na przykład niektóre rodzaje cebuli, np. czerwona, zawierają tak dużo kwercetyny, że związek ten stanowi 10% ich suchej gęstości. Badania eksperymentalne wykazały, że ma on liczne właściwości lecznicze w organizmie, m.in. hamuje produkcję i uwalnianie histaminy. Jest szczególnie znany ze swojego działania antyoksydacyjnego. Najnowsze badania wykazują jego wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwercetyna występuje w wielu owocach. W Wielkiej Brytanii jabłka (oprócz cebuli) są również źródłem największej ilości tego składnika w diecie. Każda tabletka 500 mg dostarcza znacznie więcej kwercetyny niż 1 kg jabłek.
• Silny przeciwutleniacz.
• Może pomóc w utrzymaniu dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego.