Aminokwasy są wykorzystywane przez organizm do budowy białek. Białka są niezbędne do tworzenia komórek i są powiązane ze strukturą biochemiczną hormonów, enzymów, neuroprzekaźników i przeciwciał.
Aminokwasy dzielą się na niezbędne i nie niezbędne. Niezbędne aminokwasy nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z dietą, podczas gdy aminokwasy nie niezbędne, chociaż niezwykle ważne dla zdrowia, mogą być syntetyzowane w organizmie i dlatego nie są klasyfikowane jako „niezbędne”.
Aminokwasy LAMBERTSA występują w „formie wolnej”, co oznacza, że są gotowe do wchłonięcia i wykorzystania przez organizm (nie muszą być trawione).
L-glutation to tripeptyd składający się z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny, który jest częścią enzymu peroksydazy glutationowej, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie.
Glutation znajduje się we wszystkich komórkach organizmu, a największe jego stężenie występuje w wątrobie. Ponieważ w organizmie może on powstać z tych trzech aminokwasów, nie jest uważany za niezbędny, gdyż nie trzeba go pozyskiwać z pożywienia.
Ponieważ cysteina występuje stosunkowo rzadko w produktach spożywczych, aminokwas ten stanowi czynnik ograniczający szybkość syntezy glutationu w organizmie.
Kompleks Glutathione firmy LAMBERTS zawiera dużą ilość każdego aminokwasu oraz absolutny glutation.