Aminokwasy są wykorzystywane przez organizm do budowy białek. Białka są niezbędne do tworzenia komórek, a także są powiązane z biochemiczną strukturą hormonów, enzymów, neuroprzekaźników i przeciwciał.
Aminokwasy dzieli się na niezbędne i nieistotne. Aminokwasy egzogenne nie mogą być syntetyzowane w organizmie i należy je pozyskać z diety, natomiast aminokwasy egzogenne, chociaż bardzo ważne dla zdrowia, mogą być syntetyzowane w organizmie i dlatego nie są klasyfikowane jako „niezbędne”.
Aminokwasy LAMBERTS występują w „formie wolnej”, czyli są gotowe do wchłonięcia i wykorzystania przez organizm (nie wymagają trawienia).
L-glutation to tripeptyd składający się z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny, będący częścią enzymu peroksydazy glutationowej, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy w organizmie.
Glutation występuje we wszystkich komórkach organizmu, a największe jego stężenie występuje w wątrobie, ponieważ z tych trzech aminokwasów może powstać w organizmie, uważa się go za nieistotny, gdyż nie trzeba go pozyskiwać z pożywienia.
Ponieważ cysteina występuje stosunkowo rzadko w produktach spożywczych, aminokwas ten jest czynnikiem ograniczającym szybkość syntezy glutationu w organizmie.
LAMBERTS Glutathione Complex zawiera dobry poziom każdego aminokwasu, a także absolutny glutation.