LAMBERTS® Witamina D występuje w naszych produktach w naturalnej formie D3 (jako cholekalcyferol), która jest formą najłatwiej przyswajalną. Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że niedobór tego składnika odżywczego powoduje różne zaburzenia, którym można zapobiegać. Podobnie ten ważny składnik odżywczy coraz częściej pojawia się w wiadomościach, ponieważ coraz więcej badań podkreśla znaczenie utrzymania prawidłowego poziomu witaminy D. Istnieje wiele badań dotyczących witaminy D, które wspierają argument, że wszyscy powinniśmy monitorować spożycie witaminy D. Witamina D jest witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która może być spożywana z pożywieniem lub wytwarzana przez organizm w wyniku padania promieni słonecznych na naszą skórę. Osoby o niewielkiej ekspozycji na światło słoneczne coraz częściej decydują się na uzupełnienie swojej diety o dodatkową porcję witaminy D. Obecnie, niezależnie od kraju, w którym mieszkasz, ekspozycja na światło słoneczne jest bardzo niewielka. Jeśli wyjeżdżasz z domu do pracy, metrem, samochodem lub autobusem, pozostając w domu przez 8 godzin lub dłużej, naturalna korzyść ze światła słonecznego, którą otrzymujemy, jest minimalna. Witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów oraz jest ważna dla zdrowego układu odpornościowego, prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz prawidłowego wchłaniania i wykorzystania wapnia i fosforu.