Ten wysokiej jakości suplement dostarcza 90 ?g witaminy K2 w formie menachinonu-7 lub (MK-7) i nie zawiera izomerów cis. Są to małe, łatwe do połknięcia kapsułki. Wielu ekspertów uważa obecnie, że subkliniczny niedobór witaminy K – niedobór, który nie jest na tyle poważny, by zaburzać krzepnięcie krwi – może przyczyniać się do osteoporozy i innych chorób związanych z wiekiem. Witamina K to ogólna nazwa grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, do której należą witaminy K1 i K2. Witamina K1, znana również jako filochinon, pochodzi z zielonych liściastych warzyw, brokułów, brukselki oraz olejów roślinnych, takich jak rzepak i oliwa z oliwek, i stanowi 90% naszego spożycia witaminy K. Witamina K2 (rodzina menachinonów) jest produkowana w mniejszych ilościach przez bakterie w przewodzie pokarmowym. W ostatniej dekadzie można było zaobserwować wzrost zainteresowania zastosowaniem witaminy K. Badania pokazują, jak ważne jest regularne przyjmowanie witaminy K w celu uzyskania optymalnej regulacji wapnia. Badania potwierdziły jego zastosowanie w aktywacji białek zależnych od potasu (VDK), które są niezbędne do krzepnięcia krwi i innych ważnych procesów, takich jak metabolizm kości, zdrowie naczyń krwionośnych oraz regulacja wzrostu komórek i apoptozy. Witamina K przyczynia się do utrzymania zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Należy podkreślić, że u osób poddawanych leczeniu przeciwzakrzepowemu suplementacja witaminą K lub suplementacja uzupełniająca w postaci preparatów wieloskładnikowych powinna odbywać się pod nadzorem pracownika służby zdrowia. Witaminę tę odkryli w 1930 roku duńscy naukowcy, którzy zaobserwowali, że u nowonarodzonych kurczaków karmionych dietą beztłuszczową występowały powikłania krwotoczne. Ostatecznie rozwiązali problem za pomocą związku na bazie lucerny, któremu nadali nazwę witamina K, co po duńsku oznacza koagulację. Nasz dostawca stosuje innowacyjny standard produkcyjny GMP, oparty na ponad 100-letnim doświadczeniu w produkcji witaminy K2. Opracowanie całkowicie unikalnej i opatentowanej metody ekstrakcji witaminy K2-7, która umożliwiała osiągnięcie najwyższych stężeń przy jednoczesnym uniknięciu fałszowania produktu, zajęło im cztery lata. - Odpowiednie stężenie witaminy K2 wynosi 90 µg na kapsułkę. - Witamina K2 jako menachinon-7 lub MK-7. Forma witaminy K, która pozostaje w organizmie najdłużej, jest najbardziej biodostępna i aktywna.- Witamina K2 z fermentowanej ciecierzycy, aby uniknąć obecności alergenu soi w produkcie końcowym.- Zastosowana witamina K2 jest jedyną na rynku, której działanie zostało potwierdzone badaniami klinicznymi.- Z olejem słonecznikowym, niezbędnym do wchłaniania witaminy K2, ponieważ jest rozpuszczalny w tłuszczach.