Rafinacja zbóż usuwa do 90% cynku zawartego w tych produktach.
Fakt ten, wraz z tendencją do spożywania mniejszej ilości białka zwierzęcego, jest prawdopodobnie jednym z powodów, dla których jeden na trzech dorosłych Brytyjczyków spożywa mniej niż referencyjne spożycie składników odżywczych (RNI) dla tego minerału.
Cynk jest integralną częścią insuliny, hormonu stosowanego w leczeniu cukrzycy i jest niezbędny w syntezie wszystkich białek w organizmie.
Nadzwyczajny wysiłek fizyczny lub umysłowy organizmu może zwiększyć zapotrzebowanie na cynk lub spowodować jego dodatkowe straty, podczas gdy pokarmy bogate w fityniany i błonnik hamują wchłanianie cynku zawartego w pożywieniu.
Jedna piąta cynku obecnego w organizmie znajduje się w skórze.
Cynk 25mg należy stosować jako krótkotrwałe uzupełnienie w celu szybkiego uzupełnienia niedoborów.
Do konserwacji zaleca się stosowanie 15 mg cynku.
Cynk przyczynia się do:
. Prawidłowa równowaga kwasowo-zasadowa i prawidłowy metabolizm węglowodanów.
. Normalne funkcjonowanie poznawcze i synteza DNA.
. Do normalnego funkcjonowania płodności i reprodukcji.
. Prawidłowy metabolizm makroskładników, kwasów tłuszczowych i witaminy A.
. Normalne funkcjonowanie układu odpornościowego, ochrona komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i procesem podziału komórek.
. Utrzymanie w prawidłowych warunkach wzroku, kości, skóry, włosów i paznokci.
Tabletki te są wytwarzane w Wielkiej Brytanii zgodnie z surowymi farmaceutycznymi standardami produkcji GMP.