Rafinacja zbóż pozwala usunąć do 90% cynku zawartego w tych produktach.
Fakt ten, jak również tendencja do spożywania mniejszej ilości białka zwierzęcego, to prawdopodobnie jeden z powodów, dla których jeden na trzech dorosłych Brytyjczyków spożywa mniej tego minerału niż wynosi zalecane dzienne spożycie (RNI).
Cynk jest integralnym składnikiem insuliny, hormonu stosowanego w leczeniu cukrzycy, i pełni kluczową rolę w syntezie wszystkich białek w organizmie.
Każdy nadmierny wysiłek fizyczny lub umysłowy organizmu może zwiększyć zapotrzebowanie na cynk lub spowodować dodatkową utratę cynku. Natomiast produkty bogate w fityniany i błonnik hamują wchłanianie cynku obecnego w pożywieniu.
Jedna piąta cynku obecnego w organizmie znajduje się w skórze.
Cynk w dawce 25 mg należy stosować jako krótkoterminowy suplement w celu szybkiego uzupełnienia niedoborów.
W celach podtrzymujących zaleca się stosowanie 15 mg cynku.
Cynk przyczynia się do:
. Prawidłowa równowaga kwasowo-zasadowa i prawidłowy metabolizm węglowodanów.
. Normalne funkcje poznawcze i synteza DNA.
. Do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego i płodności.
. Prawidłowy metabolizm makroskładników, kwasów tłuszczowych i witaminy A.
. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ochrona komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i proces podziału komórek.
. Utrzymanie prawidłowego wzroku, kości, skóry, włosów i paznokci.
Tabletki te są produkowane w Wielkiej Brytanii, zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.