Witaminy to grupa organicznych składników odżywczych niezbędnych do regulacji procesów chemicznych w organizmie. Zazwyczaj organizm nie potrafi ich syntetyzować, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety.
Istnieją dwie główne grupy witamin: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D i E, które mogą rozpuszczać się w tłuszczu i być magazynowane w organizmie, oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witaminy B i C, które są rozpuszczalne w wodzie i nie mogą być magazynowane w organizmie.
Udowodniono naukowo, że naturalna witamina E (d-alfa tokoferol) jest dwa razy silniejsza od swojego syntetycznego odpowiednika (dl-alfa tokoferol) i wielu badaczy uznało ją za jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy w diecie znanych człowiekowi.
Witamina E chroni każdą komórkę organizmu przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez reaktywne związki zwane „wolnymi rodnikami”. Te właściwości ochronne sprawiły, że witamina E stała się przedmiotem światowych badań.
Firma LAMBERTS dostarcza witaminę E w jej naturalnej postaci d-alfa-tokoferolu, gdyż w tej formie występuje ona w żywności. Badania wykazują, że naturalna witamina E wykazuje większą aktywność biologiczną oraz jest łatwiej wchłaniana i zatrzymywana w organizmie niż witamina E syntetyczna.
Syntetyczna forma nazywa się dl-alfa tokoferol i jest najtańszą i najpowszechniejszą formą stosowaną w wielu produktach z witaminą E.
Badania naukowe wskazują, że może ona pomóc w utrzymaniu zdrowia serca, zapobiegając przekształcaniu się wielonienasyconych tłuszczów w tłuszcze nasycone poprzez utlenianie, chroniąc w ten sposób wszystkie błony, w tym błony płuc i naczyń krwionośnych.
Witamina E firmy Lamberts jest produkowana w Wielkiej Brytanii w zakładach, w których obowiązują surowe standardy produkcji farmaceutycznej GMP. Nasza witamina E jest ekstrahowana z naturalnego oleju roślinnego i dostarczana w kapsułkach bez żelatyny.