Witaminy to grupa organicznych składników odżywczych niezbędnych do regulowania procesów chemicznych w organizmie. Na ogół organizm nie może ich syntetyzować, dlatego muszą być pozyskiwane z pożywienia lub w postaci suplementów diety.
Istnieją dwie główne grupy witamin: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D i E, które mogą rozpuszczać się w tłuszczach i magazynować w organizmie oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witaminy B i C, rozpuszczalny w wodzie, a nie w organizmie, może być przechowywany.
Udowodniono naukowo, że naturalna witamina E (d-alfa-tokoferol) ma dwukrotnie większą moc niż jej syntetyczny odpowiednik (dl-alfa-tokoferol) i została ogłoszona przez wielu badaczy jako jeden z najważniejszych znanych człowiekowi dietetycznych przeciwutleniaczy.
Witamina E chroni każdą komórkę organizmu przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez reaktywne związki zwane „wolnymi rodnikami”, a te właściwości ochronne stawiają witaminę E w centrum światowych badań.
LAMBERTS dostarcza witaminy E w naturalnej postaci d-alfa-tokoferolu, gdyż w takiej formie jest ona produkowana w żywności. Badania pokazują, że naturalna witamina E ma lepszą aktywność biologiczną, jest łatwiej wchłaniana i zatrzymywana w organizmie niż syntetyczna witamina E.
Syntetyczna forma nazywana jest tokoferolem dl-alfa i jest najtańszą i najpowszechniejszą formą stosowaną w wielu produktach zawierających witaminę E.
Istnieją badania naukowe, które wskazują, że może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia serca, zapobiegając przekształcaniu wielonienasyconych tłuszczów w organizmie w wyniku utleniania w tłuszcze nasycone, chroniąc w ten sposób wszystkie błony, w tym płuca i naczynia krwionośne.
LAMBERTS Witamina E jest produkowana w Wielkiej Brytanii w pomieszczeniach, które działają zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP. Nasza witamina E jest pozyskiwana z naturalnego oleju roślinnego i dostarczana w kapsułkach bez żelatyny.