Słowo lecytyna pochodzi od greckiego „legikos” (żółtko jaja), ponieważ po raz pierwszy zostało wyizolowane z żółtka jaja przez Maurice'a Gobleya w 1850 roku. Lecytyna jest technicznie znana jako fosfolipid (grupa naturalnych substancji organicznych) o ważnym metabolizmie i efekty fizjologiczne.
Fosfolipidy znajdują się w soi, żółtkach jaj i innych produktach spożywczych.
Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł dwóch ważnych składników odżywczych: choliny i inozytolu. Oba są środkami ipotropowymi, które odgrywają ważną rolę w metabolizmie tłuszczów w wątrobie oraz w emulsji tłuszczów ustrojowych.
Lecytyna w postaci fosfatydylocholiny jest głównym źródłem choliny (jednej z witamin z grupy B) w diecie. W organizmie związek ten rozkłada się, uwalniając cholinę.Lecytyna i cholina są wykorzystywane przez organizm do budowy błon komórkowych i ułatwienia mobilizacji tłuszczów do iz komórek.
Cholina jest również prekursorem neuroprzekaźnika (chemicznego mózgu) acetylocholiny, która jest niezbędna dla prawidłowej aktywności mózgu.Kapsułki te są wygodnym sposobem na uzupełnienie diety o dodatkową ilość lecytyny.
Każda kapsułka dostarcza 1200 mg czystej lecytyny sojowej, wolnej od GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie).
• Źródło bogate w cholinę.
• Lecytyna jest kluczowym składnikiem żółci.
• Pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia wątroby.