Nasza witamina B-12 powstaje w procesie fermentacji i nie są używane żadne produkty pochodzenia zwierzęcego. Surowiec pochodzi z kilku krajów, najczęściej europejskich. Nadaje się zarówno dla wegetarian, jak i wegan.
Witamina B12 to złożona substancja, w której centrum znajduje się minerał kobalt.
Witamina ta została po raz pierwszy wyizolowana z wątroby w 1948 roku i jest niezbędna do syntezy DNA oraz do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Jednak w przypadku achlorhydrii (brak kwasu solnego w żołądku) witamina ta może nie być w stanie wyekstrahować z pożywienia.
Witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso. Z tego powodu pracownicy służby zdrowia często polecają go wegetarianom i weganom.
Zasadniczo uczestniczy w szybkiej regeneracji szpiku kostnego i erytrocytów. Witamina B12, żelazo i kwas foliowy, wszystkie zidentyfikowane jako czynniki hemowe, są niezbędne do prawidłowego tworzenia komórek krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Jak większość witamin z grupy B, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i procesów uwalniania energii z pożywienia.
Jest niezbędna do produkcji warstwy mielinowej, a także dla zdrowego układu sercowo-naczyniowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do procesu podziału komórek. Wspomaga również prawidłowe funkcje psychologiczne.
Te małe, łatwe do połknięcia tabletki dostarczają 100 mikrogramów witaminy B12. Są produkowane w Wielkiej Brytanii zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.