Aminokwasy są wykorzystywane przez organizm do budowy białka. Białka są niezbędne do tworzenia komórek, są również powiązane z biochemiczną strukturą hormonów, enzymów, neuroprzekaźników i przeciwciał.
Aminokwasy są klasyfikowane jako niezbędne lub nieistotne. Aminokwasy egzogenne nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być pozyskiwane z pożywieniem, natomiast aminokwasy endogenne, choć niezwykle ważne dla zdrowia, mogą być syntetyzowane w organizmie i w związku z tym nie są klasyfikowane jako „niezbędne”. Aminokwasy w LAMBERTS są prezentowane w „postaci wolnej”, czyli są gotowe do wchłonięcia i wykorzystania przez organizm (nie muszą być trawione).
Glutamina jest najobficiej występującym naturalnie nieistotnym aminokwasem w organizmie i może pochodzić z kwasu glutaminowego, innego członka rodziny aminokwasów. Zarówno glutaminę, jak i kwas glutaminowy można znaleźć w produktach bogatych w białko, takich jak czerwone mięso, orzechy i ryby. Różne tkanki organizmu mają różne zapotrzebowanie na L-glutaminę, a najbardziej żarliwymi konsumentami są komórki jelit, podczas gdy mięśnie są wysokimi producentami L-Glutaminy.
LAMBERTS L-Glutamine Powder to łatwy i niedrogi sposób na uzupełnienie diety w ten fascynujący aminokwas; ponieważ zalecana dawka to często 5 gramów, ilość, którą znaleźlibyśmy w 10 kapsułkach. LAMBERTS L-Glutamine to czysty proszek o łagodnym smaku, który można łatwo mieszać z napojami lub posypać jedzeniem.