Aminokwasy są wykorzystywane przez organizm do budowy białek. Białka są niezbędne do tworzenia komórek i są powiązane ze strukturą biochemiczną hormonów, enzymów, neuroprzekaźników i przeciwciał.
Aminokwasy dzielą się na niezbędne i nie niezbędne. Niezbędne aminokwasy nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem, podczas gdy aminokwasy nie niezbędne, chociaż niezwykle ważne dla zdrowia, mogą być syntetyzowane w organizmie i dlatego nie są klasyfikowane jako „niezbędne”. Aminokwasy LAMBERTSA występują w „formie wolnej”, co oznacza, że są gotowe do wchłonięcia i wykorzystania przez organizm (nie muszą być trawione).
Glutamina jest najliczniej występującym naturalnie aminokwasem nie niezbędnym w organizmie. Można ją uzyskać z kwasu glutaminowego, innego członka rodziny aminokwasów. Zarówno glutaminę, jak i kwas glutaminowy można znaleźć w produktach bogatych w białko, takich jak czerwone mięso, orzechy i ryby. Różne tkanki w organizmie mają różne zapotrzebowanie na L-glutaminę. Największymi konsumentami są komórki jelit, natomiast największymi producentami L-glutaminy są mięśnie.
Proszek L-Glutaminy firmy LAMBERTS to łatwy i niedrogi sposób na uzupełnienie diety w ten fascynujący aminokwas; ponieważ najczęściej zalecana dawka wynosi 5 gramów, czyli taką ilość, jaką znajdziemy w 10 kapsułkach. L-Glutamina firmy LAMBERTS to czysty, łagodny w smaku proszek, który można łatwo dodać do napojów lub posypać nim jedzenie.