Rafinacja zbóż usuwa do 90% zawartości cynku dostępnego w tych produktach. Ten fakt, wraz z tendencją do spożywania mniejszej ilości białka zwierzęcego, jest prawdopodobnie jednym z powodów, dla których jeden na trzech dorosłych Brytyjczyków spożywa mniej niż referencyjna dawka składników odżywczych (RNI) dla tego minerału.
Cynk jest integralną częścią insuliny, hormonu stosowanego w leczeniu cukrzycy i jest niezbędny w syntezie wszystkich białek w organizmie. Każdy nadzwyczajny wysiłek fizyczny lub umysłowy organizmu może zwiększyć zapotrzebowanie na cynk lub być przyczyną jego dodatkowych strat, podczas gdy pokarmy bogate w fityniany i błonnik hamują wchłanianie cynku zawartego w pożywieniu. Jedna piąta cynku w organizmie znajduje się w skórze.
Cynk przyczynia się do:
Prawidłowa równowaga kwasowo-zasadowa i prawidłowy metabolizm węglowodanów.
Prawidłowe funkcje poznawcze i synteza DNA.
Do normalnego funkcjonowania płodności i reprodukcji.
Prawidłowy metabolizm makroskładników, kwasów tłuszczowych i witaminy A.
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ochrona komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym i procesem podziału komórek.
Utrzymanie w normalnych warunkach wzroku, kości, skóry, włosów i paznokci.
LAMBERTS 15mg cynku to idealny suplement do długotrwałego stosowania; a wiadomo, że w postaci cytrynianu cynku jest łatwiej przyswajalny. Te małe, łatwe do połknięcia tabletki są produkowane w Wielkiej Brytanii zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.