Spożycie selenu w diecie w Wielkiej Brytanii w latach 70. było prawie dwukrotnie większe niż obecnie. Sytuacja ta wynika po części ze zmniejszenia importu pszenicy z Ameryki Północnej, bogatej w selen i białko, wykorzystywanej do wypieku chleba, a także z powszechnego stosowania syntetycznych nawozów będących antagonistami selenu oraz narażenia na kwaśne deszcze.
Chociaż znaczenie tego minerału nie zostało powszechnie dostrzeżone aż do 1979 roku, jest on niezbędny dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Minerał jest obecny w całym ciele, ale najliczniej występuje w nerkach, wątrobie, śledzionie, trzustce i jądrach.
Ponieważ jest niezbędnym składnikiem systemu obrony antyoksydacyjnej organizmu, kluczowym elementem w metabolizmie tyroksyny, a także cennym składnikiem odżywczym dla układu rozrodczego; niewystarczające spożycie pokarmu jest poważnym problemem.
Dlatego LAMBERTS wybrał organiczną formę selenu, L-Selenometioninę, ze względu na jej zwiększoną przyswajalność. Każda tabletka dostarcza 200 μg selenu, czyli dwukrotnie więcej niż większość produktów.
Selen przyczynia się również do prawidłowego utrzymania włosów i paznokci oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Bierze również udział w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (przez wolne rodniki) i odgrywa rolę w męskiej płodności, ponieważ przyczynia się do prawidłowej spermatogenezy.
Najbogatszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, skorupiaki, drób i mięso. Ziarna, zwłaszcza owies i brązowy ryż, mogą również zawierać znaczne ilości, w zależności od zawartości selenu w glebie, w której zostały wyhodowane.