W latach 70. XX wieku w Wielkiej Brytanii spożycie selenu w diecie było prawie dwukrotnie wyższe niż obecnie. Sytuacja ta jest częściowo spowodowana zmniejszeniem importu północnoamerykańskiej pszenicy, bogatej w selen i białko, wykorzystywanej do wyrobu chleba, a także powszechnym stosowaniem nawozów syntetycznych, które działają antagonistycznie do selenu, a także narażeniem na kwaśne deszcze.
Mimo że znaczenie tego minerału nie zostało powszechnie uznane aż do 1979 roku, jest on niezbędny dla wielu procesów zachodzących w organizmie. Minerał ten występuje w całym organizmie, ale najliczniej występuje w nerkach, wątrobie, śledzionie, trzustce i jądrach.
Ponieważ jest istotnym składnikiem układu antyoksydacyjnego organizmu, kluczowym elementem metabolizmu tyroksyny, a także cennym składnikiem odżywczym dla układu rozrodczego; Niewystarczająca podaż składników odżywczych w diecie stanowi poważny problem.
Dlatego firma LAMBERTS wybrała organiczną formę selenu, L-selenometioninę, która charakteryzuje się lepszą wchłanialnością. Każda tabletka zawiera 200 µg selenu, co stanowi dwukrotność ilości znajdującej się w większości produktów.
Selen przyczynia się również do utrzymania zdrowych włosów i paznokci, a także prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Odgrywa również rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (wywołanym przez wolne rodniki) i wpływa na męską płodność, gdyż przyczynia się do prawidłowej spermatogenezy.
Najbogatszymi źródłami selenu są orzechy brazylijskie, owoce morza, drób i mięso. Zboża, zwłaszcza owies i brązowy ryż, również mogą zawierać znaczne ilości selenu, w zależności od zawartości selenu w glebie, w której były uprawiane.