Witaminę C odkryto w 1932 roku, stając się przedmiotem pierwszego kontrolowanego eksperymentu żywieniowego w udokumentowanej historii medycyny. Wiadomo, że bierze udział w co najmniej 300 procesach biochemicznych w organizmie. Witamina ta jest rozpuszczalna w wodzie. Ponieważ ludzie nie potrafią jej wytwarzać, konieczne jest codzienne jej przyjmowanie.
Witamina C jest ważna, ponieważ:
Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego.
Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, chrząstek, kości, dziąseł, zębów i skóry.
Wspomaga metabolizm energetyczny i poprawia wchłanianie żelaza.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia oraz regeneruje zredukowaną formę witaminy E.
Witamina C i bioflawonoidy normalnie występują w naturze razem. Najbogatszym źródłem tej kombinacji jest miąższ i skórka owoców cytrusowych i warzyw, natomiast rutyna jest flawonoidem występującym w gryce.
Bioflawonoidy występują naturalnie w organicznych pigmentach roślinnych i stały się przedmiotem badań, ponieważ przypuszcza się, że są wykorzystywane przez organizm na wiele sposobów, w szczególności w celu wspomagania roli witaminy C.