Witamina C została odkryta w 1932 roku, będąc przedmiotem pierwszego w udokumentowanej historii medycyny kontrolowanego eksperymentu żywieniowego. Wiadomo, że bierze udział w co najmniej 300 procesach biochemicznych w organizmie. Ta witamina jest rozpuszczalna w wodzie, a ponieważ ludzie nie są w stanie jej wyprodukować, konieczne jest jej codzienne przyjmowanie.
Witamina C jest ważna, ponieważ:
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego.
Współpracuje w prawidłowym tworzeniu kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, chrząstek, kości, dziąseł, zębów i skóry.
Sprzyja metabolizmowi energetycznemu i poprawia wchłanianie żelaza.
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania psychologicznego oraz ochrony komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia oraz regeneruje zredukowaną formę witaminy E.
Witamina C i bioflawonoidy zwykle występują razem w naturze. Jedno z najbogatszych źródeł tej kombinacji znajduje się w miąższu i skórce owoców cytrusowych i warzyw, podczas gdy rutyna jest flawonoidem występującym w kaszy gryczanej.
Bioflawonoidy występują naturalnie w organicznych pigmentach roślinnych i były przedmiotem badań, ponieważ wydają się być wykorzystywane przez organizm na wiele sposobów, w szczególności jako wsparcie witaminy C w jej roli.