Witamina ta została po raz pierwszy wyizolowana z żółtka jaja w 1935 roku i występuje w wielu różnych formach złożonych zarówno w tkankach zwierzęcych, jak i roślinnych. U zwierząt jest magazynowana w wątrobie Biotyna pochodzi od greckiego słowa bios oznaczającego życie. Jest interesującym członkiem rodziny witamin B. Występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w wątrobie, produktach sojowych, orzechach, owsie, ryżu, jęczmieniu, roślinach strączkowych, kalafiorze i pełnej pszenicy.
Wiem też, że jest wytwarzana bezpośrednio w naszym układzie pokarmowym i z tego źródła możemy ją przyswajać. Jednak antybiotyki i zaburzenia jelitowe mogą zakłócić jego normalną produkcję.
Właściwości biotyny, jako koenzymu, pozwalają jej uczestniczyć w procesach, w których węglowodany i białka są metabolizowane, uwalniając zawartą w nich energię i uczestniczą w produkcji prostaglandyn z niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Ten suplement o wysokiej mocy oferuje łącznie 500 μg biotyny na kapsułkę, poziom, który byłby trudny do znalezienia w każdej multiwitaminie. Jest produkowany w Wielkiej Brytanii zgodnie z surowymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.
Biotyna uczestniczy w procesie uwalniania energii z pożywienia oraz w prawidłowym utrzymaniu skóry, włosów i błon śluzowych. Wspomaga również prawidłowe funkcje psychologiczne, układ nerwowy oraz metabolizm makroskładników odżywczych.