Kwas alfa-liponowy (ALA), znany również jako kwas tioctowy lub po prostu kwas liponowy, jest substancją podobną do witaminy, która w ostatnich latach wzbudziła duże zainteresowanie, zwłaszcza ze względu na jego zdolność do działania jako silny przeciwutleniacz, jak jego rola w produkcji energii.
Strukturalnie jest to kwas tłuszczowy, który zawiera dwa atomy siarki (przy węglu 6 i węglu 8) połączone mostkiem dwusiarczkowym i dlatego jest uważany za utleniacz. Może być syntetyzowany przez organizm z kwasu oktanowego. Źródłem jej pozyskiwania są szpinak, brokuły, wątroba, serce, nerki oraz drożdże piwne.
Zdolność organizmu do syntezy tej substancji z diety jest bardzo ograniczona i dlatego trudno jest uzyskać skuteczne ilości kwasu alfa-liponowego. Jego suplementacja stała się powszechna i jest obecnie szeroko polecana przez profesjonalistów, zwłaszcza dla osób osłabionych stresem oksydacyjnym.
Odżywcze i kliniczne zastosowanie kwasu liponowego zostało rozpoznane i promowane na rynku w połowie lat pięćdziesiątych. RLA jest klasycznym przykładem ortomolekularnego składnika odżywczego, jak powiedział Linus Pauling.
Każda tabletka zawiera łącznie 250 mg kwasu alfa-liponowego, co czyni go jednym z najpotężniejszych produktów na rynku, a jego tabletki są wytwarzane zgodnie ze ścisłymi standardami produkcji farmaceutycznej GMP.