Odkąd człowiek odkrył właściwości tego orientalnego krzewu, uczynił z tego naparu jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Liście są używane.
Zawiera sole mineralne, kwasy organiczne (jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy, chlorogenowy), śladowe ilości olejku eterycznego (alkohole alifatyczne, salicylan metylu), pochodne polifenoli, wśród których wyróżniają się flawonoidy (Kamferol, kwercetol, myricetol), katechol i garbniki katechinowe. Witamina C i B, enzymy (teaza).
Składniki: Zielona herbata składa się z liści, które po zbiorze są stabilizowane przez parę wodną pod ciśnieniem, co zapobiega utlenianiu enzymatycznemu. W przypadku czarnej herbaty (Theae nigrae folium) liście pozostawia się do fermentacji w wentylowanych pomieszczeniach. Jest to proces, podczas którego mogą działać oksydazy. Zasady ksantanowe (3-4%): głównie kofeina (= teina), teofilina, teobromina, adenina i ksantyna. Zawiera katechiny: (-)-3-galusan epigalokatechiny, (-)-epigalokatechina, (-)-3-galusan epigalokatechiny, (-)-epikatechina. Te katechiny są utleniane i polimeryzowane w czarnej herbacie. Zawiera także teaflawiny (teaflawinę, 3-galusan teaflawiny, 3'-galusan teaflawiny, 3,3'-digalusan teaflawiny), 8-25% garbników katechuicznych (wolnych i połączonych z zasadami ksantynowymi), flawonoidy (kempferol, kwercetyna, mirycetyna), kwasy kawilochinowe, antocyjanidyny i saponiny (assamsaponiny, tesaponiny).
Opinie klientów
Ten produkt nie ma jeszcze recenzji. Napisz pierwszą recenzję!
Mamy o wiele więcej do zaoferowania, nie zapomnij odwiedzić naszych innych kategorii