Odkąd człowiek odkrył właściwości tego orientalnego krzewu, uczynił ten napar jednym z najpopularniejszych napojów na świecie.
Liście są używane. Zawiera sole mineralne, kwasy organiczne (jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy, chlorogenowy), śladowe ilości olejku eterycznego (alkohole alifatyczne, salicylan metylu), pochodne polifenolowe, wśród których wyróżniają się flawonoidy (kamferol, kwercetol, myricetol), katechol i garbniki katechiczne. Witamina C i B, enzymy (drażni).
Zielona herbata składa się z liści, które po zbiorze są stabilizowane parą wodną pod ciśnieniem, co zapobiega utlenianiu enzymatycznemu. W przypadku czarnej herbaty (Theae nigrae folium) liście pozostawia się do fermentacji w wentylowanych pomieszczeniach, w którym to procesie mogą działać oksydazy. Zasady ksantowe (3-4%): głównie kofeina (=teina), teofilina, teobromina, adenina i ksantyna. Zawiera katechiny: (-) - 3-galusan epigallokatechiny, (-) - epigallokatechina, (-) - 3-galusan epikatechiny, (-) - epikatechina. Te katechiny są utleniane i polimeryzują w czarnej herbacie. Zawiera także teaflawinę (teaflawinę, 3-galusan teaflawiny, 3'-galusan teaflawiny, 3,3'-digalan teaflawiny), 8-25% tanin katekowych (wolnych i połączonych z zasadami ksantycznymi), flawonoidy (kempferol, kwercetyna, mirycetyna), kwasy kofeilochinowe, antocyjanidyny i saponiny (assamsaponiny, tesaponiny).
Opinie klientów
Ten produkt nie ma jeszcze recenzji. Napisz pierwszą recenzję!
Mamy o wiele więcej do zaoferowania, nie zapomnij odwiedzić naszych innych kategorii