Znany jest również jako Rosmarino, a niektórzy autorzy nazywają go „hiszpańskim żeń-szeniem”. Przede wszystkim używa się liści, a czasem kwiatów. Jest rośliną bardzo bogatą w składniki aktywne, a jej działanie wywierane jest na prawie wszystkie narządy.
Liść rozmarynu zawiera olejek eteryczny (1,0-2,5%), którego skład może się znacznie różnić w zależności od danego chemotypu oraz stadium rozwoju rośliny w momencie zbioru. Najbardziej charakterystycznymi składnikami są: 1,8-cyneol (20-50%), α-pinen (15-25%), kamfora (10-25%), kamfen (5-10%), borneol (1-6% ), octan bornylu (1-5%) i a-terpineol (12-24%). W rejonie Morza Śródziemnego dominują dwa rodzaje esencji rozmarynowej: jeden o wysokiej zawartości 1,8-cyneolu (w Maroku i Tunezji) oraz drugi o niskiej zawartości tego związku (w Hiszpanii). Inne związki to: gorzkie diterpenowe laktony (karnozol); polifenole: kwas kawowy i rozmarynowy, flawonoidy (m.in. apigenina, luteolina); triterpeny (kwas ursolowy).
Opinie klientów
Ten produkt nie ma jeszcze recenzji. Napisz pierwszą recenzję!
Mamy o wiele więcej do zaoferowania, nie zapomnij odwiedzić naszych innych kategorii