Moringa to krzew/drzewo, które rośnie praktycznie na całej planecie, w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Liście moringi mają najwyższą zawartość białka na świecie, aż 30%! Oprócz imponujących właściwości odżywczych, mamy przed sobą Cudowne Drzewo, znane w wielu regionach Afryki, Matkę Afrykę! Jeśli naprawdę i całkowicie interesujesz się super żywnością, zaufaj nam, gdy powiemy Ci, że
Moringa jest prawdopodobnie jednym z 3 najlepszych produktów spożywczych na świecie:
*20 razy więcej wapnia niż mleko
*25 razy więcej żelaza niż szpinak
*15 razy więcej magnezu niż banany
*11 razy więcej cynku niż mięsa
*7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
*Z uwagi na wysoką zawartość chlorofilu jest również świetnym detoksykatorem
Korzyści
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi (chrom)
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych (wapń)
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania poznawczego (żelazo)
- Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego (magnez)
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości (fosfor)
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (cynk)
-Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia (ryboflawina)
- Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej (witamina B6)
Przygotowanie
1 łyżeczka (5 g) dodana do soków owocowych, smoothie, jogurtu i owsianki