Sól himalajska wydobywana jest ze złóż odpowiadających jurajskim złożom morskim. Różowy kolor zawdzięcza składowi mineralnemu bogatemu w minerały i pierwiastki śladowe. Zebrany na wysokości ponad 2500 metrów, ma około 150 milionów lat, co czyni go bardzo czystą solą, wolną od zanieczyszczeń i nowoczesnych chemikaliów. Nie jest manipulowany przemysłowo i jest wysokiej jakości. Ta sól zawiera niezbędne pierwiastki śladowe, których organizm potrzebuje, ale których nie wytwarza w sposób naturalny. Jest bardzo bogaty w wapń, żelazo, magnez i potas. Korzyści: - Regulator wody w organizmie. - Zapobiega skurczom mięśni dzięki zawartości magnezu. - Działa nasennie, dzięki czemu doskonale poprawia i reguluje sen. - Działa jak naturalna antyhistamina, rozmrażając zatoki. - Zapobiega powstawaniu żylaków, ponieważ poprawia krążenie. - Równoważy poziom cukru we krwi. - Równoważy nadmierną kwasowość komórek, zwłaszcza mózgu. - Dobra profilaktyka w przypadku zapalenia zatok, śluzu lub flegmy, astmy, bólu gardła i dusznicy bolesnej (m.in.)