Aktywny Związek Skorelowany z Heksozą (AHCC) to nazwa stosowana do określenia ekstraktu polisacharydowego, uzyskanego z płynnej kultury grzybni Shiitake.
Proces produkcji AHCC obejmuje hodowlę grzybni Shiitake zanurzonej w płynnym medium, w którym działają enzymy sacharylityczne (celulaza i glukozydaza) i proteolityczne (proteaza), modyfikujące początkowy skład grzyba. Po fazie fermentacji i procesie ekstrakcji obejmującym etap separacji, zagęszczania i sterylizacji uzyskuje się AHCC, który jest natychmiast liofilizowany w celu idealnej konserwacji.
Jeśli chodzi o jego skład, wiemy, że zawiera mieszankę węglowodanów, aminokwasów, lipidów i minerałów, a zawartość polisacharydów jest w nim znacznie wyższa niż w grzybach shiitake lub słonecznikowych. AAHCC różni się od innych suplementów diety na bazie grzybów, ponieważ zawiera tylko 2% beta-glukanów, podczas gdy alfa-glukany występują w dużych ilościach. W rzeczywistości jedną z najważniejszych substancji w nim zawartych jest a-fa-1,4-glukan, związek częściowo acetylowany w wyniku działania enzymów, którym poddawane są grzybnie. Różnica między nimi polega na rodzaju wiązania łączącego cząsteczki glukozy. Nasz organizm nie zawiera enzymów trawiących beta-glukany, ale wydziela enzym alfa-amylazę, który trawi alfa-glukany. Co więcej, te ostatnie mają niską gęstość cząsteczkową (5000 daltonów), co sprzyja ich przyswajaniu na poziomie jelitowym znacznie skuteczniej niż inne glukany, co uzasadniałoby ogólnoustrojowe działanie immunopotencjacyjne obserwowane po strawieniu i wchłonięciu.
Zatem niska gęstość cząsteczkowa alfa-glukanu wydaje się odpowiadać za lepszą absorpcję produktu i jego wyjątkowe właściwości. AHCC stymuluje wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając w zwalczaniu zakażeń, zwłaszcza wirusowych.