Active Hexose Correlated Compound (AHCC) to nazwa stosowana do wskazania ekstraktu polisacharydowego otrzymanego z płynnej kultury grzybni Shiitake.
Proces produkcji AHCC do hodowli grzybni Shiitake zanurzonej w pożywce płynnej, w której działają enzymy sacharolityczne (celulaza i glukozydaza) i proteolityczne (proteaza), modyfikujące początkowy skład grzyba. Po fazie fermentacji i procesie ekstrakcji, który obejmuje etap separacji, zagęszczania i sterylizacji, uzyskuje się AHCC, który jest natychmiast liofilizowany w celu jego doskonałej konserwacji.
Jeśli chodzi o jego skład, wiemy, że zawiera mieszankę węglowodanów, aminokwasów, lipidów i minerałów, a jego zawartość polisacharydów jest znacznie wyższa niż Shiitake czy Champión del Sol.AAHCC różni się od innych suplementów diety pochodzących z grzybów, ponieważ zawiera tylko 2% beta-glukany, podczas gdy alfa-glukany obfitują. W rzeczywistości jedną z najważniejszych substancji, jakie posiada, jest α-fa-1,4-glukan, związek częściowo acetylowany w wyniku działania enzymatycznego, któremu poddawana jest grzybnia. Różnica między nimi polega na rodzaju wiązania, które wiąże ich cząsteczki glukozy. Nasz organizm nie zawiera enzymów trawiących beta-glukany, ale wydziela enzym alfa-amylazę, który trawi alfa-glukany. Ponadto te ostatnie charakteryzują się niską gęstością cząsteczkową (5000 Daltonów), co sprzyja ich przyswajaniu na poziomie jelitowym w znacznie wydajniejszy sposób niż inne glukany, co uzasadniałoby ogólnoustrojowe działanie immunopotencjalizujące obserwowane po strawieniu i wchłonięciu.
Dlatego właśnie ta niska gęstość cząsteczkowa alfa-glukanu wydaje się odpowiadać za lepszą przyswajalność produktu i jego wyjątkowe właściwości. AHCC stymuluje wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając w zwalczaniu infekcji, zwłaszcza o charakterze wirusowym.