Resweratrol to naturalny polifenol obecny w wielu roślinach i owocach, takich jak orzeszki ziemne, jeżyny, jagody, a zwłaszcza w czarnych winogronach (skórkach i nasionach, a więc w czerwonym winie).
Substancja ta jest wytwarzana przez rośliny jako obrona przed czynnikami stresogennymi, takimi jak między innymi urazy, infekcje bakteryjne lub grzybicze, promieniowanie ultrafioletowe ze słońca, intensywne zimno i ograniczenie wody.
Wśród właściwości tej substancji warto podkreślić jej działanie jako protektora układu sercowo-naczyniowego, przeciwnowotworowego, przeciwpłytkowego (hamuje powstawanie zakrzepów czy zakrzepów), przeciwzapalnego i przeciwalergicznego.
Istnieje również wiele badań naukowych, które wykazują korzyści płynące ze stosowania resweratrolu jako środka ochronnego w zaburzeniach neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i zaburzeniach metabolicznych, takich jak cukrzyca.