Trzy najważniejsze aspekty do oceny w napoju izotonicznym to:
Osmolarność, Musi to być napój izotoniczny, to znaczy osmolarność napoju musi wynosić od 270 do 330 milioosmoli / litr.
Izotoniczny gsn ma osmolarność 280 mOsm / l
Elektrolity, Musi zawierać co najmniej sód, potas i magnez. Sód jest elektrolitem, który jest najbardziej tracony podczas uprawiania sportu, zwłaszcza z potem.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Jeśli nie zostanie prawidłowo wymieniony, powoduje hiponatremię, czyli niski poziom sodu w organizmie, który jest odpowiedzialny między innymi za pojawienie się skurczów lub skurczów mięśni.
Istnieją również inne elektrolity lub sole mineralne, które muszą być również obecne w napoju izotonicznym, takie jak potas i magnez. Oba elektrolity są niezbędne do utrzymania optymalnego funkcjonowania mięśni organizmu.
Węglowodany, Glukoza jest preferowanym węglowodanem, który powinien być składnikiem napoju izotonicznego, ponieważ jest wchłaniany natychmiast, a raz w organizmie jest łatwo i szybko wykorzystywany przez mięśnie do dostarczania energii.
Dodatkowo należy ocenić obecność oligosacharydów glukozy, których obecność pozwala na lepszą kontrolę izotoniczności napoju, mniej dokucza żołądkowi podczas treningu, a także powoduje bardziej stopniowe przejście z glukozy do krwi niż czysta glukoza, a zatem będzie mają bardziej trwały wpływ na sportowca.