Drożdże piwne Drożdże piwne to produkt uboczny powstały w wyniku fermentacji piwa przez bakterie Saccharomyces cerevisae. Aby uzyskać niezwiązane drożdże, drożdże powstałe w wyniku warzenia oczyszcza się, eliminując woski i inne produkty nieodżywcze. Drożdże piwowarskie stosuje się ze względu na wysoką wartość odżywczą; Jest bogaty w białko (50%), węglowodany (35%), minerały (10%) i witaminy B. Po pierwsze, zawarte w nim białka mają wysoką wartość biologiczną. Zapewnia zarówno niezbędne, jak i niektóre nieistotne aminokwasy. Na przykład zawartość kwasu asparaginowego pomaga chronić wątrobę przed możliwym zatruciem, szczególnie pochodnymi amonu. Po drugie, zawarte w nim węglowodany to związki, czyli polisacharydy, niektóre z nich włókna (celuloza) i inne węglowodany o powolnej absorpcji, co oznacza ciągłą energię bez zwiększania wskaźnika glikemicznego. Po trzecie, zawartość potasu i fosforu jest ważna w minerałach, aw mniejszym stopniu w magnezie, selenie, wapniu i manganie. Wreszcie drożdże piwowarskie zawierają znaczne ilości witamin z grupy B, szczególnie B1 (tiaminy). Witaminy z grupy B są niezbędne do reakcji enzymatycznych białek, węglowodanów i lipidów. Jedyną wadą drożdży jest gorzki smak, jednak podczas rozpinania drożdży konsument ma wszystkie składniki odżywcze bez nieprzyjemnego smaku. Sposób użycia: zażywaj 4-5 tabletek dziennie między posiłkami. Prezentacja: Pakiet 600 tabletek po 500 mg.