Czosnek macerowany Czosnek ma trzy podstawowe właściwości: ochraniacz przed infekcjami, regulator ciśnienia krwi i ochraniacz przed miażdżycą. Swoje działanie przeciwpasożytnicze czosnek zawdzięcza lotnym substancjom o właściwościach odrobaczających, czyli zabijających pasożyty jelitowe i żołądkowe; a swoje właściwości antybiotyczne i przeciwwirusowe zawdzięcza substancji zwanej „allicyną” o właściwościach antyseptycznych, bakteriobójczych i grzybobójczych. Wykazano aktywność in vitro przeciwko Candida albicans, Trichomonas, Staphylococcus aureus, E. coli, Salmonella typhi, S. paratyphi, Shigella dysenterica i Vibrio cholerae. Jako regulator nadciśnienia, czosnek działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi i zmniejszając agregację płytek krwi, w szczególności poprawiając krążenie krwi. Wreszcie wykazano, że czosnek ma działanie obniżające poziom lipidów, regulując zarówno triglicerydy, jak i cholesterol we krwi. Krótko mówiąc, olej czosnkowy chroni układ sercowo-naczyniowy (i ogólnie organizm) na trzech poziomach: zapobieganiu infekcjom, kontrolowaniu ciśnienia krwi i regulowaniu poziomu cholesterolu. Sposób użycia: Przyjmuj 600-1200 mg trzy razy dziennie, z posiłkami. Ostrzeżenia: Czosnek nie ma wielu przeciwwskazań, jednak u niektórych osób pojawił się cuchnący oddech, który zwykle znika po pewnym czasie. W bardzo dużych dawkach na pusty żołądek może powodować podrażnienie żołądka. Może zwiększać krwawienie, dlatego w przypadku przyjmowania leków przeciwzakrzepowych skonsultuj się z lekarzem. Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.