Lucerna jest bogata w sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, potas i cynk; witaminy takie jak beta-karoten, witaminy B i C, niezbędne aminokwasy i błonnik. Zawiera saponiny (2-3%), flawonoidy i sterole. Ma właściwości remineralizujące, tonizujące i hemostatyczne, zwiększa apetyt i wspomaga wzrost.
W Chinach stosuje się go w celu poprawy zaburzeń przewodu pokarmowego; w Indiach jest używany do złego trawienia. Indianie północnoamerykańscy zalecali lucernę w celu usunięcia żółtaczki i upłynnienia krzepnięcia krwi. Lucerna jest tradycyjnie polecana jako środek wzmacniający na niestrawność, niestrawność, anemię, utratę apetytu i słabą przyswajalność pokarmu. Zawartość saponin obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych (które powodują miażdżycę).
Sposób użycia: 2-3 tabletki przed posiłkami, dwa lub trzy razy dziennie. Ostrzeżenia: Ze względu na działanie estrogenne lucerny nie należy stosować w okresie ciąży lub karmienia piersią.
Prezentacja: Opakowanie 100 tabletek 700 mg z 665 mg lucerny i 35 mg celulozy mikrokrystalicznej.