Lecytyna sojowa to złożona mieszanina fosfolipidów i trójglicerydów wytwarzana z oleju sojowego. Najbardziej powszechnymi fosfolipidami w tej mieszaninie są fosfatydylocholina i fosfatydyloetanoloamina, chociaż fosfolipidy inozytolu, seryny i kwasu fosfatydowego są również niezbędne. Fosfolipidy są podstawowym budulcem komórek, z których składają się błony komórkowe. Lecytyna słynie przede wszystkim ze zdolności do tworzenia lipoprotein transportowych, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu we krwi, chroniąc organizm przed miażdżycą i stłuszczeniem wątroby. Zawiera cholinę, związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania niespokojnego układu i poprzednik acetylocholiny. Cholina okazała się skutecznym środkiem obniżającym ciśnienie i jest również stosowana w sporcie w celu zwiększenia wydajności. SPOSÓB UŻYCIA Zażywaj 2-3 perełki dziennie przed posiłkami.