Aromat imbiru jest bardzo przyjemny i nadaje szczególnie dobry smak słodkim potrawom. Efekt ten, zasadniczo związany z zingeronem i zingiberenem, jest stymulatorem funkcji trawiennych. Jest stosowany jako środek wiatropędny i naprawczy; Ponadto ostatnio badano również właściwości przeciwrodnikowe tej rośliny. Te ostatnie właściwości otwierają nowe pola zastosowania produktu. Tradycyjny środek wspomagający w zawrotach głowy samochodu, łodzi i samolotu; nudności, aerofagia, trudności z trawieniem, przeziębienie, niestrawność, utrata apetytu, zmęczenie, osłabienie, impotencja, rekonwalescencja. Wśród jego aktywnych składników przypominamy olejek eteryczny (2–3%) o zmiennym składzie w zależności od jego pochodzenia (zingiberen, kurkumen, bisabolon, Farenene, kamfora, geranial, zingiberol), a także inne nielotne substancje tlenowe, zdefiniowane pierniczki i shogaales , które należą do klasy fenyloalkanonów.