La Mejorana zajmuje odpowiednie miejsce wśród przypraw stosowanych jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej. Roślina ta jest również używana w wielu likierach, do przygotowywania przetworów spożywczych oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jego oryginalne właściwości aromatyczne zostały dodane do właściwości pobudzających wydzielanie soków żołądkowych i pobudzających apetyt; na przewód pokarmowy majeranek działa normalizując procesy trawienne, blokując fermentacje, łagodząc bolesne skurcze. Ze względu na swoje właściwości uspokajające majeranek jest przydatny jako napój łagodzący przy wszystkich bolesnych postaciach jelit, nerwobólach, migrenach; ma właściwości wykrztuśne i lekko moczopędne. Do użytku zewnętrznego, w oparach i inhalacjach, jest dobrym lekarstwem objawowym na przeziębienia, ponieważ pomaga uwolnić śluz z jamy nosowej. Zawiera olejki eteryczne (terpenole, kamfen, borukol), kwas rozmarynowy, sole mineralne.