Kwasy tłuszczowe stanowią podstawowy budulec tłuszczów i olejów.
Niektóre kwasy tłuszczowe uważa się za „niezbędne”, ponieważ organizm nie potrafi ich wytwarzać i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w postaci suplementów.
Kwasy omega-3 stanowią jeden rodzaj niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT), do których należą kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-linolenowy (ALA).
Kwasy EPA i DHA występują naturalnie w tłustych rybach zimnowodnych, natomiast kwas ALA można znaleźć w takich źródłach, jak olej lniany, olej rzepakowy i orzechy włoskie.
Kwasy tłuszczowe omega-6, do których należą kwas linolowy (LA) i kwas gamma-linolenowy (GLA), występują głównie w nienasyconych olejach roślinnych, takich jak olej z ogórecznika, słonecznika, krokosza barwierskiego i soi.
Kwasy omega-3 i omega-6
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są składnikiem każdej komórki organizmu i przynoszą szereg korzyści zdrowotnych.
Kwasy tłuszczowe omega-9, takie jak kwas oleinowy, są również ważne dla zdrowia, ale nie są uważane za niezbędne, ponieważ organizm może sam wytworzyć ich niewielką ilość.
SKŁADNIKI NA KAPSUŁKĘ Olej z wiesiołka 1-sze zimno ciśnienie 500 mg (z zmiennością 72% kwasu linolenowego, 10% kwasu gamma-linolenowego (GLA), 8% kwasu oleinowego, 6% kwasu palmitynowego i 2% kwasu steorowego) i 5 mg witaminy E. INNE SKŁADNIKI W KAPSUŁCE Żelatyna i gliceryna.
Opinie klientów
Ten produkt nie ma jeszcze recenzji. Napisz pierwszą recenzję!
Mamy o wiele więcej do zaoferowania, nie zapomnij odwiedzić naszych innych kategorii