Chociaż jest to jeden z modnych pożywienia, jego zastosowanie jako podstawowego pożywienia sięga starożytnych cywilizacji Majów i Azteków. I słusznie, ponieważ nasiona Chia są bardzo bogate w składniki odżywcze i pełne witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych Omega 3, 6 i 9. Są również bogate w błonnik. Kolejną jego zaletą jest to, że są bardzo łatwe do strawienia i zmieszania z innymi produktami spożywczymi. Charakteryzuje się przyjemnym smakiem, lekko miękkim i podobnym do orzechowego. Nasiona Chia, w połączeniu z płynem, absorbują 10 do 12 razy więcej niż ich masa w wodzie, tworząc obszerny żel. W ten sposób staje się bardzo wszechstronnym składnikiem, który wzbogaca twoje przepisy. Jak stosować Zalecane jest przyjmowanie 10 g dziennie. Nie przekraczaj 15 gramów dziennie. Ostrzeżenia Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Nie przekraczaj 15 gramów dziennie