- Opis
- Cechy
- Składniki
- Marka
CFN Digest FS Axis to suplement diety bazujący na składnikach aktywnych wspomagających proces trawienia.
Właściwości składników aktywnych:
Kurkuma: staje się idealną przyprawą chroniącą wątrobę w całkowicie naturalny sposób, dzięki obecności kurkuminy, kwasu kawowego, borneolu, eugenolu i turmenonu, wszystkich substancji o działaniu hepatoprotekcyjnym (tj. pomagają chronić komórki wątroby). Kurkuma jest doskonałym tonikiem dla układu trawiennego, dlatego jest bardzo interesująca w ułatwianiu i poprawianiu trawienia, szczególnie gdy występuje powolne lub ciężkie trawienie. Jej spożycie jest bardzo przydatne w przypadku niestrawności, a zwłaszcza w typie przewlekłego zapalenia żołądka, w którym występuje hipochlorhydria (brak wydzielania kwasu w żołądku). Jest również przydatna w ułatwianiu trawienia tłuszczów, dzięki swojemu działaniu żółciopędnemu, dlatego jest tak interesująca w przypadku obfitych i nadmiernych posiłków. Kurkuma jest bogata w zingiberen, związek aktywny, który wyróżnia się właściwościami przeciwwrzodowymi. Dostarcza również 1-fenylo-hydroksy-N-pentan, układ zdolny do stymulowania wydzielania soków trzustkowych, gastryny i sekretyny. Ponadto pomaga utrzymać pH żołądka. W przypadku gazów i wzdęć kurkuma naturalnie pomaga je zmniejszyć, dzięki swoim właściwościom wiatropędnym, które pomagają wydalić gaz z jelita, dlatego nadaje się do łagodzenia gazów jelitowych. Kurkuma zapewnia użyteczne działanie przeciwzapalne, aby zmniejszyć objawy związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów i zespołem cieśni nadgarstka. Potwierdzają to liczne badania naukowe, które udowodniły przeciwzapalne właściwości kurkuminy.
Betaina: Betaina HCL jest nieistotnym składnikiem odżywczym i źródłem kwasu solnego, substancji chemicznej, która naturalnie powstaje w żołądku i rozkłada tłuszcze i białka. Jest niezbędna do metabolizmu (wchłaniania) białka, wapnia, witaminy B12 i żelaza. Niskie pH kwasu solnego w żołądku pozwala mu trawić bakterie i mikroorganizmy, które mogły zostać spożyte. Nie ma żadnych źródeł żywnościowych Betainy HCL, ale występuje ona naturalnie w komórkach okładzinowych żołądka.
Pankreatyna: Jest to mieszanka enzymów trawiennych naturalnie występujących w jelitach. Enzymy trawienne to złożone białka, które biorą udział w trawieniu i powodują zmiany chemiczne w innych substancjach. Działają optymalnie w określonej temperaturze i pH. Umożliwiają trawienie tłuszczów, białek i cukrów. Enzymy trawienne obejmują enzymy trzustkowe, enzymy roślinne i enzymy pochodzące z grzybów. Istnieją 3 klasy enzymów trawiennych: enzymy proteolityczne, wymagane do trawienia białek; lipazy, wymagane do trawienia tłuszczów; i amylazy, wymagane do trawienia węglowodanów.
Pepsyna: Pepsyna to enzym trawienny, który jest uwalniany w żołądku jako pepsynogen. Uwolnienie kwasu solnego stymuluje uwalnianie tej podstawowej formy pepsyny. Kiedy pepsynogen jest wystawiony na działanie kwasu solnego w żołądku, pepsynogen rozwija się i rozpada na pepsynę. Główną funkcją pepsyny jest rozkładanie białek znajdujących się w żywności, takich jak la i los, na mniejsze kawałki (polipeptydy). Degraduje białka tylko w określonych punktach, więc białko nie jest całkowicie trawione na poziomie aminokwasów. Aby to się stało, żywność musi przejść do jelit, gdzie inne enzymy kończą proces trawienia.
Papaina: jest enzymem proteolitycznym, czyli mającym zdolność trawienia białek pokarmu i neutralizowania kwasów żołądkowych, co sprzyja trawieniu i zapobiega tworzeniu się gazów. Jest podobna do pepsyny znajdującej się w soku żołądkowym lub trypsyny obecnej w soku trzustkowym. Uzyskuje się ją poprzez ekstrakcję białego płynu przez kilka nacięć w zielonej papai i liściach papai.
Bromelaina: jest to enzym trawienny o charakterze białkowym, podobny do enzymów naszego organizmu, który zapewnia nam wiele efektów leczniczych. Może być dobrą alternatywą jako środek przeciwzapalny, przeciwbólowy i wspomagający trawienie. Jest to substancja, którą znajdujemy w rodzinie bromelii, głównie w ananasie, a konkretnie w łodydze. Należy do grupy polifenoli (świetnych przeciwutleniaczy). Udowodniono, że działa poprzez rozkładanie białek, przekształcając je w aminokwasy i peptydy, małe cząsteczki zdolne do wchłaniania, hamuje również prostaglandyny, które powodują stany zapalne, ponadto stymuluje powstawanie enzymów, które degradują białko otaczające obszar objęty stanem zapalnym.
Trypsyna: jest enzymem peptydazy, który rozbija wiązania peptydowe prostaglandyn
- Referencja8427729003327
-
Marka
CFN
-
Sztuka
60 Units
-
Suplementy typu produktu
250 mg ekstraktu z kurkumy.
200 mg HC1 betainy.
50 mg pankreatyny.
50 mg pepsyny.
25 mg papainy.
15 mg bromelainy.
12,5 mg trypsyny.
Suchy ekstrakt z kurkumy (Curcuma put L. (Root)), betaina, substancja powlekająca (żel roślinny: hydropropylometyloceluloza), trzustka, diglicynian cynku, pepsyna, papalina, bromalaina, trypsyna, substancje przeciwzbrylające (warstwa magnezu i dwutlenek krzemu).