Laktoferyna to wielofunkcyjne białko organizmu. Jego nazwa pochodzi od lacto, czyli mleka, ponieważ białko to zostało po raz pierwszy odkryte w mleku krowim. Ferryna odnosi się do żelaza, ponieważ laktoferyna ma właściwości wiązania i transportu żelaza. Właściwości i korzyści Laktoferyna znajduje się w błonie śluzowej nosa, dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, łzach, ślinie, żółci, soku trzustkowym, moczu i śluzie. Osoba otrzymuje dużą ilość laktoferyny poprzez picie siary i mleka matki bezpośrednio po urodzeniu. Chociaż nasze ciała wytwarzają własną laktoferynę, nigdy nie spożywamy tak dużej dawki laktoferyny, jak na początku życia. W rzeczywistości zachodni styl życia, który obejmuje dietę bogatą w przetworzoną żywność, wysoki poziom (przewlekłego) stresu i narażenie na różne (środowiskowe) toksyny i patogeny, może negatywnie wpłynąć na zapasy laktoferyny. Jak stosować laktoferynę? Zaleca się przyjmować 1 kapsułkę raz dziennie w trakcie lub bezpośrednio po posiłku. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.