L-cytrulina jest nieistotnym (warunkowo niezbędnym) mikroelementem aminokwasowym, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć w wystarczających ilościach pod wpływem dużego wysiłku, dlatego może być konieczne jego uzupełnienie. Jeśli chodzi o owoce, cytrulina występuje w dużych ilościach na przykład w arbuzie. Synergistyczne połączenie aminokwasu L-cytruliny i kwasu jabłkowego to jabłczan L-cytruliny.
Kwas jabłkowy (jabłczan) to kwas organiczny występujący w przyrodzie (na przykład w jabłkach).
Aminokwas L-cytrulina jest podstawą aminokwasów L-argininy i L-ornityny, bardzo popularnej wśród sportowców formuły.
Zalecane użycie:
Zmieszać 3 g proszku (pół miarki = 1 czubata łyżka stołowa) z 300 ml wody lub napoju bezalkoholowego. Użyj shakera! Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.