Zielona herbata (Thea Sinensis), to roślina pochodząca ze wschodniej Azji (Chiny, Japonia, Cejlon, Jawa), która dziś jest uprawiana w wielu tropikalnych i subtropikalnych obszarach świata.
Herbata była używana na Wschodzie od czasów starożytnych, a jej konsumpcja rozprzestrzeniła się w całej Europie od XVII wieku, będąc najczęściej spożywanym napojem w formie naparu.
W celu uzyskania liści zielonej herbaty suszy się je na słońcu lub poddaje procesowi prażenia w celu zachowania głównych składników: zasad ksantanowych (głównie kofeiny i teiny), garbników katektycznych, olejków eterycznych, kwasów fenolokarboksylowych, soli mineralnych, witamin z grupy B. i C, enzymy i flawonoidy (kwercetyna, kemferol, mirycytyna), które działają jako przeciwutleniacze, zapobiegając tworzeniu się wolnych rodników.
Utlenione wolne rodniki są bardzo nietrwałymi cząsteczkami, które wykazują szczególnie wysoką aktywność chemiczną, atakując wielonienasycone kwasy tłuszczowe tworzących błony fosfolipidów, uszkadzając ich strukturę i funkcję w reakcji łańcuchowej.
Te wolne rodniki powstają w normalnych procesach, podczas których organizm wykorzystuje tlen, chociaż istnieją czynniki środowiskowe, które mogą przyspieszyć ich powstawanie.
Nasz organizm posiada mechanizmy obronne, które mogą osłabiać, a nawet ulegać nasyceniu, stąd tak ważny jest wkład zewnętrznych antyoksydantów, takich jak ZIELONA HERBATA Flawonoidy, które działają jak stabilizatory błony, ponieważ chronią strukturę i funkcję komórek, zapobiegając atakowi wolnych rodników na skórę, błony śluzowe i inne tkanki, pomagając również w naprawie dotkniętych obszarów, zapobiegając w ten sposób pojawianiu się zjawisk starzenia. Zielona Herbata stanowi doskonałe wsparcie w usprawnieniu systemu obronnego organizmu, pomagając w walce z licznymi wrogami, w tym z wolnymi rodnikami i innymi toksynami, zapewniając odpowiedni poziom energii i dobre samopoczucie.