Shiitake, znany również jako „król grzybów”, jest tradycyjnie stosowany na Wschodzie w celu wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej, przedłużenia życia oraz zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego oraz dobrego samopoczucia. Shiitake są bogate w bioaktywne cząsteczki, mikro- i makroelementy, minerały, aminokwasy, witaminy, enzymy, błonnik i metabolity wtórne. Wśród aminokwasów znajdują się duże ilości kwasu glutaminowego, zwanego też „pokarmem dla mózgu”, który wspomaga produkcję neuroprzekaźników i transport potasu w mózgu. Zawiera dużą ilość polisacharydów (beta-glukanów), w tym lentinan, rozgałęziony beta-glukan (? 1-3 ? 1-6), który wykazał ważne właściwości immunomodulacyjne. Szczególnie skuteczną substancją zawartą w grzybach Shiitake jest eritadenina, uważana za najważniejszy składnik bioaktywny odpowiedzialny za obniżanie poziomu cholesterolu. Przyjmować 1 kapsułkę trzy razy dziennie, najlepiej między posiłkami.