Dzięki ekskluzywnej metodzie pozyskiwania ekstraktu Verdium® dostarcza wszystkie te składniki aktywne, zachowując naturalne proporcje gwarantujące jego skuteczność.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 dostarczane przez ekstrakt z zielonego omułka nowozelandzkiego hamują powstawanie mediatorów stanu zapalnego.
Badania naukowe wykazały zmniejszenie dyskomfortu stawów i zwiększenie mobilności (Gibson i wsp., 1980), dzięki temu działaniu przeciwzapalnemu. Długotrwałe przyjmowanie ekstraktu z omułka zielonego nie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w przeciwieństwie do klasycznych leków przeciwzapalnych, chroniących chrząstkę i naprawiających jej urazy.
Glikozaminoglikany stymulują syntezę proteoglikanów strukturalnych i hamują działanie enzymów rozkładających chondromacie. Jednocześnie naturalne i unikalne połączenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego (LA), kwasu linolenowego (GLA), kwasu arachidonowego (AA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), działa korzystnie na regenerację uszkodzonej chrząstki stawowej i płynu maziowego.