Dzięki ekskluzywnej metodzie pozyskiwania ekstraktu, Verdium® dostarcza wszystkie te składniki aktywne, zachowując naturalne proporcje, które gwarantują jego skuteczność.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w ekstrakcie z nowozelandzkich małży zielonych hamują powstawanie mediatorów zapalnych.
Badania naukowe wykazały zmniejszenie bólu stawów i zwiększenie ruchomości (Gibson i in., 1980) dzięki temu działaniu przeciwzapalnemu. Długotrwałe stosowanie ekstraktu z małży zielonej nie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w przeciwieństwie do tradycyjnych środków przeciwzapalnych, chroniąc chrząstkę i naprawiając jej uszkodzenia.
Glikozaminoglikany stymulują syntezę strukturalnych proteoglikanu i hamują działanie enzymów degradujących chrzęstniaki. Jednocześnie naturalne i unikalne połączenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego (LA), kwasu linolenowego (GLA), kwasu arachidonowego (AA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), korzystnie wpływa na regenerację uszkodzonej chrząstki stawowej i płynu stawowego.