Jak gigantyczny liść dębu, rośnie na wybrzeżach Galicji i może mierzyć 1,5 m. Bogaty w wapń, jod, białka i błonnik, jest jednym z najbardziej odpowiednich do jedzenia surowca w sałatkach i do rozpoczęcia gotowania z wodorostami, ze względu na jego wielką wszechstronność: w zupach, ryżu, z innymi warzywami, w piekarniku, po prostu gotowane, w nadzieniach empanadas itp.
Wodorosty dzikiego Atlantyku, głęboka woda i doskonały smak. Bogaty w wysokostrawne białka, sole mineralne (wyjątkowy udział wapnia), magnez, fosfor, jod i błonnik.
Jak możemy to spożywać?
- Surowe: posiekać i moczyć przez 15 minut, oczyścić, jeśli są skorupki i dodać do sałatki.
- Gotowane: Gotować przez 20 minut z zupą, warzywami, ziemniakami, ryżem, owsem, kaszą jaglaną, polentą, semoliną itp.
- Sofrita: Z cebulą do makaronu, empanad, pizzy, quiches itp.
- Gotowane na parze: pyszne jako dodatek do warzyw.