To małe glony z wieloma fałdami. W Azji jest uprawiany i przetwarzany w postaci sprasowanych arkuszy. W Galicji występuje na wolności podczas odpływu, a następnie jest mielony na płatki. Ma intensywny smak i można go użyć na surowo lub lekko upieczonego, aby kruszić go później na talerzu. Wyróżnia się białkami, witaminą A i prowitaminą B12.
Jak możemy to spożywać?
- Surowe: moczyć przez 20 minut i dodawać do sałatek.
- Tosty: Bez namaczania opiekaj przez 2 minuty w piekarniku lub przełóż przez gorącą patelnię. Rozłóż na talerzu sałatkowym, zupie, ryżu, kuskusie, warzywach itp.
- Gotowane lub gotowane na parze: 15 min z ziemniakami, ryżem i warzywami.
- Smażony: w tortillach, krokietach, makaronie, jajach, warzywach, groszku, ciecierzycy
- Pieczone: Towarzyszące farsze i zapiekanki, Cannelloni, Lasagne.